Параход Радецки

 

Национална дарителска кампания Да спасим „Радецки“!

Скъпи млади приятели,

Уважаеми сънародници от всички поколения,

Ние сме ученици от СОУ „Христо Ботев“, гр. Козлодуй - най-старото училище на територията на общината, чийто патрон е Христо Ботев. Членове сме на създадения през 2006 г. Клуб „Да съхраним българското„ с ръководител учителят по история и цивилизация г-н Лъчезар Илиев. Изучаваме миналото на родния си край, бяхме екскурзоводи на параход „Радецки“, поинтересувахме се от историята на построяването му и от неговото сегашно състояние. Научихме много интересни факти. НМП „Радецки“ е единственият плаващ музей в България и на Балканския полуостров. Той е сред 100-те национални туристически обекта от Движението на Българския туристически съюз. Разбрахме, че той е на подчинение на Министерството на културата и през 2010 г. е трябвало да се яви на задължителни технически прегледи и извършване на частичен ремонт, но поради кризата в държавата това не е извършено. В момента „Радецки“ се намира в лимана на Козлодуйското пристанище и е обявен от контролните органи в корабоплаването в състояние извън експлоатация. Ето защо се обърнахме към Министъра на културата г-н Вежди Рашидов и след като получихме неговото съгласие, обявяваме национална дарителска кампания за събиране на средства за извършване на технически преглед и частичен ремонт на параход „Радецки“. За целта трябва да съберем 200 000 лв.

Знаем, че животът е труден и всеки носи бремето на своите проблеми, но нека за миг да се вгледаме в себе си и в света около нас и се опитаме да открием и да сътворим добро. Нека да продължи делото на онези 1 200 000 българи, които като деца са възстановили историческия кораб! Нека не забравяме примера на предците си и да дадем своя урок по родолюбие! С даренията ще бъдем спокойни и горди, че сме българи, че ни има, че ще оставим следа след себе си.

Надяваме се, че всички ние, българи родолюбци от всички поколения, силни в своетo обединение, няма да позволим НМП „Радецки“ да бъде оставен да се разруши под ударите на времето и забравата.

 

ДАРЕНИЯТА ЩЕ СЕ СЪБИРАТ В СМЕТКА НА: СДРУЖЕНИЕ „УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО“ ПРИ СОУ „ХРИСТО БОТЕВ“, ГР. КОЗЛОДУЙ – IBAN: BG50UBBS74261050316810 BIC: UBBSBGSF / „ДА СПАСИМ РАДЕЦКИ“

 

След приключването на дарителската кампания събраните средствата ще бъдат преведени в сметката на Националния исторически музей и използвани по предназначение.

Ако успеем, „Радецки“ отново ще плава и радва децата на България.

 

Да спасим късчето родова памет „РАДЕЦКИ“!

 

http://www.facebook.com/#!/groups/261124527258546/

 

 

Начало | Христо Ботев | Контакти | Словото